Vloert Corona je omzet?

ENKELE TIPS OM HET HOOFD BOVEN WATER TE HOUDEN

Alle niet-essentiële handelszaken moeten sluiten! Zeker als jij ondernemer of zelfstandige bent, deed het besluit van de Nationale Veiligheidsraad op 12 maart je ongetwijfeld even slikken.

Uiteraard leef je, in het belang van de volksgezondheid, de maatregelen na. Maar je weet dat er moeilijke tijden aankomen.

Gelukkig voorzien de verschillende overheden steunmaatregelen voor ondernemingen en zelfstandigen. Ik licht er de belangrijkste voor je uit.

Steunmaatregelen van de Federale Overheid

De Federale Overheid wil ondernemingen die door de coronamaatregelen tijdelijk in financiële moeilijkheden komen, wat ademruimte geven door een uitstel te verlenen voor de bedrijfsvoorheffing, de btw en de personen-, vennootschaps- en rechtspersonenbelasting. Dat kan in de vorm van een afbetalingsplan, de vrijstelling van nalatigheidsinteresten en/of de kwijtschelding van boetes wegens niet-betaling.

Belangrijk om te weten is dat alle aanvragen moeten ingediend worden tegen uiterlijk 30 juni 2020.

Alle details over de voorwaarden voor deze steunmaatregelen en de aanvraagprocedure vind je hier.

Steunmaatregelen per gewest

Vlaamse ‘corona hinderpremie’ – doe vandaag nog online je aanvraag!

Is de fysieke locatie van je onderneming of winkel die verplicht moet sluiten gelegen in Vlaanderen? Dan kan je ook rekenen op de Vlaamse ‘corona hinderpremie’ van 4000 euro.

De premie kan nu ook online aangevraagd worden, via de speciale applicatie van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je de premie binnen 14 dagen op je rekening gestort.

Je kan een aanvraag indienen tot en met 5 mei 2020.

Alle details over de voorwaarden voor de ‘corona hinderpremie’ en de link naar de applicatie vind je hier.

Op 1 april kondigde de Vlaamse overheid bovendien ook een eenmalige premie van 3000 euro aan voor ondernemingen die wel verder mogen werken, maar die door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies lijden (- 60 % in de periode tussen 15 maart en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar of met het financieel plan voor starters).

De aanvraag zal verlopen via een online applicatie op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, waar binnenkort meer informatie zal verschijnen.

Brusselse hinderpremie

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt steun aan ondernemingen en zelfstandigen die dat nodig hebben door de verplichte sluiting.

  • een hinderpremie van 4000 euro voor ondernemingen met minder dan 50 voltijdse werknemers
  • andere steunmaatregelen, in de vorm van leningen of overbruggingskredieten voor grotere ondernemingen

Brussel Economie en Wekgelegenheid (BEW) stelt een aanvraagformulier voor de eenmalige hinderpremie ter beschikking op www.premiecovid.brussels. Je moet je aanvraag indienen ten laatste op 18 mei 2020.

Alle informatie over de coronamaatregelen voor Brusselse zelfstandigen en ondernemingen, zijn verzameld op de website 1819.brussels.

Meer informatie

De steunmaatregelen van de Federale Overheid en de hinderpremies van het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn niet de enige coronasteunmaatregelen waarop je als zelfstandige of werkgever een beroep kan doen. Een mooi en volledig overzicht vind je op unizo.be/corona.


Zakenkantoor Gebruers & Ghoos